Skip to content

Marius Balo

Marius Balo a studiat în SUA între anii 2001-2004 la Academia St. Vladimir din New York, unde a obținut și diploma de Master of Divinity, primul grad profesional al unui pastor. Din 2007 până în 2009, a ocupat postul de director de programe la televiziunea Napoca Cable Network din Cluj-Napoca.

Stabilit în China din 2010, Marius Balo a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang (New Oriental) din Beijing, unde a ocupat funcția de trainer. Din 2013, el a ocupat postul de profesor la prestigioasa universitate Renmin University, de asemenea în Beijing.

Marius BaloMarius Balo

Condamnarea

În 28 martie 2014, Marius Balo a fost arestat pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală. Procurorii au susținut că clujeanul a primit 80 de dolari de la cetățeni chinezi, fără să știe că suma provine din comiterea unei infracțiuni. În exact aceeași situație s-a aflat și un cetățean britanic, care primise aceeași sumă de bani, dar care a fost eliberat fără a petrece vreo zi în închisoare, datorită intervenției eficiente a Ambasadei Marii Britanii. Situația cetățeanului român a fost însă radical diferită; în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el infractor. Clujeanul a fost ținut timp de doi ani și jumătate în arest preventiv, ceea ce în China înseamnă o cușcă de 16 metri pătrați, în care se mai aflau 12 cetățeni chinezi. Marius Balo era scos din acea cușcă de două ori pe lună și, legat de mâini și de picioare într-un scaun de metal, era amenințat de gardieni, care îi spuneau să recunoască faptele „cu lacrimi în ochi” în fața judecătorului, pentru a-i inspira milă. Printr-o hotărâre pronunțată în 24 martie 2016, Marius Balo a fost condamnat pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată și, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Shanghai. Prin aceeași sentință, a fost condamnat la plata unei amenzi de peste 61.000 de lei. În septembrie 2016, el a adresat prin intermediul Consulatului României o cerere de transfer pentru executarea restului de pedeapsă în România.

SCA Iordăchescu & Asociații a solicitat în mod repetat Ministerului Justiției, să facă demersurile necesare pentru a-l transfera pe Marius Balo în țară, în vederea executării pedepsei în România. În 2017, Ministerul Justiției a informat că o eventuală cerere de transfer poate fi luată în considerare doar dacă toate amenzile și cheltuielile judiciare au fost deja achitate în totalitate; prin urmare, unchiul său a făcut eforturi și sacrificii personale considerabile pentru a putea să plătească integral amenda. Ulterior, statul român a ignorat cu desăvârșire această cauză, refuzând să mai răspundă la orice interpelări și refuzând cererile de audiență formulate de apărătorii clujeanului. România are legislație care prevede transferul persoanelor pentru executarea pedepsei în țară; statul chinez a transmis că transferul este condiționat doar de plata amenzii. În aceste condiții, este inexplicabilă lipsa de răspuns din partea statului român. Memoriul adresat președintelui României, Klaus Iohannis, a rămas, de asemenea, fără niciun răspuns, fiind înaintat de Administrația Prezidențială tot Ministerului Justiției, care în continuare nu a luat nicio măsură.

„Până în ziua de azi, cetățeanul român Marius Balo este supus unei torturi permanente în Penitenciarul de Maximă Siguranță din Shanghai. Toate drepturile fundamentale i-au fost încălcate. În ultimele conversații telefonice pe care le-am avut cu clientul nostru, ne-a spus că este obligat să muncească 12 ore pe zi pentru a-și asigura hrana: două linguri de orez. În aceste condiții, el este hotărât să declanșeze greva foamei, ceea ce ne face să fim extrem de îngrijorați pentru starea lui fizică și psihică, fiind clar că este nevoie ca statul român să intervină urgent, făcând nici mai mult, nici mai puțin, decât datoria sa față de propriii cetățeni”, spune Eugen Constantin Iordăchescu, avocat partener SCA Iordăchescu & Asociații. Astfel, familia și apărătorii lui Marius Balo își reînnoiesc apelul adresat autorităților române de a furniza familiei informații actuale despre stadiul cererii de transfer, precum și să urgenteze această procedură, considerând că este de datoria statului să apere drepturile omului pentru fiecare dintre cetățenii săi și să îi asiste pe aceștia în relația cu state-terțe.

CONDAMNAREA

 • 2010

  China

  Marius Balo se stabilește în China, unde se angajează ca și expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang (New Oriental) din Beijing.

 • 2013

  Profesor

  Angajat ca profesor la prestigioasa universitate Renmin University din Beijing.

 • 2014

  Arestat

  Arestat în data de 28 martie 2014 pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari.

 • 2016

  Arest preventiv

  Timp de 2 ani și jumătate a fost arestat preventiv, în arestul Poliției Districtuale (într-o cușcă de 16 mp).

 • Condamnat

  24 martie: Marius Balo a fost condamnat de instanța de fond la pedeapsa de 8 ani închisoare cu executare precum și la plata unei amenzi în cuantum de 100.000 RMB (aprox. 13.000 Euro).

 • Cerere de transfer

  Marius Balo trimite către Consulat o cerere de transfer pentru executarea restului de pedeapsă în România.

 • 2017

  Iordăchescu & Asociații

  8 martie: Societatea Iordăchescu & Asociații trimite către Ministerul Justiției solicitarea de transfer a domnului Balo Marius.

 • Ministerul Justiției

  11 aprilie: Ministerul Justiției informează că o eventuală cerere de transfer a unei persoane condamnate poate fi luată în considerare doar în condițiile în care pedeapsa este una fixă și cheltuielile judiciare/amenzile sunt achitate în totalitate. 

 • Plata amenzii

  Mihai Felecan (unchiul lui Marius Balo) vinde apartamentul pentru a plăti amenda si se trimite dovada plății către Consulul României din Shanghai, domnului Ioan Gheorghe Crișan.

 • 2018

  Retrimitere adresă

  7 februarie: Iordăchescu & Asociații retrimite adresă către Ministerul Justiţiei-Direcţia drept internaţional şi cooperare judiciară, pentru urgentarea procedurii de transfer şi pentru a afla stadiul procedurilor.

 • Retrimitere adresă

  3 aprilie: Iordăchescu & Asociații retrimite adresă către Ministerul Justiţiei.

 • Retrimitere adresă

  2 mai: Iordăchescu & Asociații retrimite adresă către Ministerul Justiţiei.

 • Ignoranță

  Niciun răspuns din partea Ministerul Justiţiei din România.

 • 2019

  Retrimitere adresă

  26 martie: Se transmite din nou o adresă căre Ministerul Justiției -Direcția drept internațional și cooperare judiciară, pentru a afla stadiul procedurii de transfer, însă nici la această solicitare nu se primește niciun răspuns.

 • Prezent

  În așteptare...

  03 iulie: Se transmite o nouă  adresă în atenţia d-nei Ministru Ana Birchall pentru urgentarea cazului lui Marius Balo.